Bámulatos szervünk a rekeszizom

Bevezetés

 

Az utóbbi évek kutatásai során egy olyan szervünk lehetőségeire bukkantunk, amely a köztudatban eddig kevés szerepet kapott. Ez a bámulatos szervünk a rekeszizmunk, amelynek működéséről eddig csak a köhögésnél, a nevetésnél, a sírásnál, a szülésnél, s a székletürítésnél volt tudomásunk. A valóságban azonban sokkal több területen van, lehet a rekeszizmunknak szerepe, mint gondolnánk.  Ezekre a szerepekre adunk tanácsokat. Miért előnyösek ezek a javaslatok? Mert nincs költségük, nincs mellékhatásuk…

Fő jellemzőjük, hogy nem alkalmazunk semmilyen gyógyszert, segédeszközt, legfeljebb némi gyakorlásra van szükségünk…

Új példák

A rekeszizom mozgásának alkalmazását új, hasznos hatások példáival mutatjuk be:

 • kolonoszkópia fájdalom elkerüléssel
 • gyomortükrözés könnyek nélkül
 • élj dohányfüst nélkül

E három nagyobb témát külön-külön egy-egy tanulmányban részletezve írtuk le, külön-külön menüpontban.

 

További hatások

A további hatásokat egy csokorba gyűjtve adjuk közre. A hatások között a legtöbb hasznos, ezeket érdemes megjegyezni. A hatások között vannak azonban károsak is. Ezeket azért érdemes megjegyezni, hogy lehetőleg kerüljük őket.

Hasznos hatások:

 • mérgező anyagok kihányása
 • hányinger enyhítés, elkerülés
 • hányás visszafogása
 • gyomorgörcs megszüntetése
 • hasmenés visszatartása
 • hasi szélgörcsök megszüntetése
 • beöntés, CHT görcsök nélkül
 • orgazmus serkentése
 • gyors szívverés megnyugtatása
 • mellkasi szorítás megszűntetése
 • életmentő köhögés
 • szédülés enyhítése
 • légutak tisztulása
 • nevetés sírás imitálása
 • általános relaxáció

Káros hatások:

 • hasi sérvek keletkezése, növekedése
 • elvetélés lehetősége
 • szívszorítás létrejötte

 

 

Hasznos hatások

 

Mérgező anyagok kihányása

Mérgező anyag fogyasztása esetén hívjunk orvost, vagy mentőt, de amennyiben a beteg magánál van érdemes egy gyors hánytatást végezni, amíg a segítség megérkezik.

Ehhez készítsünk el gyorsan kb. 2 liter langyos vizet (felnőtt esetén). A beteget ültessük le egy székre, vegyünk elő egy nagyobb edényt, vödröt a hányadéknak. A beteg tegye szét kissé lábait, dűljön kissé előre. Itassuk meg vele egy huzatomra a vizet, amelybe egy kis kávéskanál konyhasót oldottunk bele.

A beteg a vízből annyit igyon, amennyit csak bír, lehetőleg mindet. Ezután az itató edényt a gyűjtőedényre cserélve, has tájon óvatosan megnyomjuk a beteget, melynek hatására a vizet elkezdi kihányni. Közben biztassuk, hogy a rekeszizmát lefelé nyomja, nyomja, nyomja. Ha elfogy a levegője, egy lélegzetvételre álljon le, és azután folytassa, közben térdeit összetéve dűljön minél jobban előre. Hogy a hányadék orrüregen keresztüli távozását megakadályozzuk, a hányás megkezdése előtt fogjuk be a beteg orrát.

Mire a végleges segítség megérkezik, addigra a beteg állapota már nem lesz válságos…

 

Hányás visszafogása, majd engedése

Ha a beteg jelzi, hogy mindjárt hányni fog, azonnal ültessük, vagy állítsuk fel, emeljük fel a két kezét és a feje fölött kulcsoljuk össze. Ebben az esetben a rekeszizom egy magasabb helyzetbe kerül és a gyomorra kevesebb erő hat, így a hányás rövid időre visszatartható. Amikorra sikerül egy gyűjtőedényt a beteg elé tartani, a kezeit leeresztheti, és legjobb, ha a has óvatos megnyomásával megindítjuk a hányást előzetesen befogva a beteg orrát. A beteg hamarább megkönnyebbül, ha ezután langyos sós vizet itatunk meg vele (1 liter vízhez fél kávéskanál konyhasó), amennyit csak bír, és ezt is kihányatjuk.

 

Hányinger enyhítés, elkerülés

Ha a beteg émelygésről, enyhe hányingerről panaszkodik, akkor a teendő a következő: fektessük le, emeljük fel a kezeit és kulcsoljuk a feje fölé. Szólítsuk fel, hogy vegyen mély egyenletes lélegzeteket.  Néhány perc után a hányinger enyhül, esetleg megszűnik. Ez a megoldás jobb, mint a hányingert blokkoló gyógyszer alkalmazása, mivel a felemelt rekeszizom segítségével a hatás hamarabb jelentkezik. Közben tudjuk meg, mikor és mit evett a beteg a hányinger megjelenése előtt, illetve hogy netán az evéstől függetlenül van émelygése, hányingere. Az utóbbi esetben hányással kevésbé kell számolnunk.

 

Gyomorgörcs megszüntetése

A gyomorgörcs keletkezése elsősorban az étkezéssel állhat összefüggésben, de lehet kiváltó ok pl. ütés, sérülés is. Ilyenkor a beteget lefektetjük, kezeit a feje fölé emeljük és összekulcsoljuk. Felszólítjuk, hogy lélegezzen egyenletesen, mélyeket. Óvatosan simogassuk a köldök feletti területet jobbra-balra. Kb. percenként ültessük fel egy rövid időre, hogy a levegő könnyebben távozzon a gyomrából. A görcs oldódik, mihelyt a levegő eltávozik. Ezután még feküdjön a beteg néhány percet.

 

Hasmenés visszatartása

Hasmenés esetén sok hidrogén gáz fejlődik a belekben, amely nyomása folytán a széklet pillanatnyi visszatartása jelenthet gondot.  Problematikus ez különösen a hasmenés hirtelen megindulásakor. A gáznyomás csökkentése érdekében ekkor emeljük fel karjainkat és kulcsoljuk a fejünk fölé, e mellet emeljük minél följebb rekeszizmot. Az első ürítés után már sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, mivel tudnunk kell, hogy egyre kisebb adagok jutnak el a végbélig, amelyek visszatartása is egyre könnyebbé válik. A visszatartás háton fekvő helyzetben könnyebbé válik, ebben az esetben a rekeszizom elereszthető, felemelni csak akkor kell, ha felállunk és igyekszünk a WC-re eljutni. A visszatartást segíti továbbá a farpofák összeszorítása is…

 

Hasi szélgörcsök megszüntetése

Hasi szélgörcsök megszüntetése érdekében feküdjünk le a hátunkra, emeljük kezeinket a fejünk fölé, eresszük lazára kezünket-lábunkat, és lazán lélegezzünk mélyeket, emeljük és eresszük vissza, de ne feszítsük a rekeszizmunkat. A lényeg itt az ellazulásban van, minél hamarabb sikerül, annál rövidebb idő alatt szabadulunk meg a szélgörcsöktől. Ne szégyelljük kiereszteni a végbélhez áramló levegőt…

 

Beöntés, CHT görcsök nélkül

A beöntés és az ehhez hasonló colon hidroterápia esetén is keletkezhetnek hasi görcsök. Tévhit, hogy a beöntésnél a hasi görcsöt a csőből bekerülő levegő váltja ki, valójában annak a csekély levegőnek nincs görcskiváltó szerepe, inkább csak az, hogy akadályozza a nagyobb vízmennyiség befogadását.

A görcsöt a gyors vízbeáramlás, vagy a nagyobb mennyiségű víz alkalmazása válthatja ki. Ez hasonlít a kolonoszkópiában befújt levegő hatásához. Így a görcsölés itt ugyanúgy kerülhető el, mint ott. Ha a beöntéskor bal oldalfekvésben indulunk, majd hanyatt fekvésben felemelt karokkal és rekeszizommal folytatjuk, akkor akár 2 liter víz beöntéséig sem keletkezik számottevő görcs, és az ürítés is könnyebben gyorsabban elvégezhető.

A befogadott vizet néhány percig érdemes benn tartani, mert így nagyobb hatásfokkal tisztít. A felhasznált víz lehetőleg forralt, testmelegre hűtött legyen literenként 1 kávéskanálnyi konyhasóval (fiziológiai oldat). Az előnyön kívül mellékhatások az új módszer folytán nem lépnek fel

 

Orgazmus serkentése

Leszögezzük, hogy itt nem a lelki, hanem fizikai oldalról van szó. Megfigyelések támasztják alá, hogy fizikailag is serkenthető az orgazmus kialakulása, mindkét nemnél. Nem maga az itt ajánlott módszer oldja meg ezt a feladatot, hanem a meglévő gyakorlat mellett ez egy új oldalról fejt ki segítséget. Ismert dolog, hogy az orgazmushoz jutás a nemi szervek érintkezése révén, külső ingerek által megy végbe, fokozatosan egyre érzékenyebbé váló külső felületek simogatása, fizikai nedves súrlódása, lágy böködése által. A javasolt serkentő módszer viszont a hasüreg felől, belülről segíti az érzékennyé válást. A rekeszizom mozgatása ebben játszik fontos szerepet. A rekeszizom mozgatásának több módja érvényesíthető:

 • egyik a gyors, hirtelen apró föl-le mozgatás, szinkron-aszinkron légzéssel,
 • a másik a lassú erőteljes föl-le mozgatás, be-kifújt levegővel,
 • a harmadik a lépcsőzetes felfelé emelés apró légbeszívásokkal, kilégzési leeresztő pihenőkkel.

A három mozgatási módszert érdemes váltogatva alkalmazni. A légzést ilyenkor az orron keresztül végezzük, mivel ekkor jobbam érzékeljük a test és a nemi szervek szagát, ami szintén serkentő hatású. A rekeszizom mozgatása mellett további segítséget jelent a végbél záróizom ütemes zárás-nyitása, amely egyben a hólyag zárás-nyitását is végzi (intim tornagyakorlat). Végül az oldalirányú ütemes mozgás is hozzájárul a belső szervek érzékennyé válásához. Így nemcsak a nemi szervek, hanem a szomszédságában lévő hólyag, végbél záróizom, szigmabél is érzékennyé válik, és ezzel nemcsak az orgazmus elérését serkenthetjük, hanem intenzitását is fokozhatjuk.

Ez már csak azért is érdekes, mert itt mellékhatások nélküli folyamatról van szó, hiszen nem alkalmazunk a serkentéshez sem gyógyszert, sem egyéb fizikai eszközt.

 

Szapora szívverés megnyugtatása

Egyik gyakori szívpanasz a gyors szívverés (tachikardia), amely esetenként nem akar lassulni. Ilyenkor a fejben a fülünknél érzékeljük a szívritmus szaporaságát. A gyógyszer helyett érdemesebb itt is új módszert alkalmazni, mivel hatása gyorsabb, mellékhatás nem ismert.

Foglaljunk el kényelmes fekvőhelyzetet háton, vagy jobb oldalfekvésben. Lélegezzünk hosszú beszívással mélyeket, miközben a rekeszizmunkat lefelé toljuk, de ne szorítsuk túlságosan, kilégzésre röviden engedjük el, hogy elfoglalja közép helyzetét, majd toljuk újra le. A lefelé tolt rekeszizom a mellkasban nagyobb helyet biztosít a szív mozgásához és ez megnyugvást hoz. Ezt segítsük a szegycsont tájék lágy fel-le mozduló simogatásával.

Amikor úgy érezzük, hogy a szívverés üteme normál értékre csökkent, a rekeszizmunkat elereszthetjük, a simogatást abbahagyjuk és néhány percig még ellazulva megvárjuk, hogy a szívritmus normális szinten stabilizálódjon…

 

Mellkasi szorítás megszűntetése

A mellkasi szorítás legtöbb esetben a szívműködésben mutatkozó, vagy gyomortáji zavarok miatt alakul ki. Ha ismert a beteg számára, hogy ez a mellkasi szorítás valóban a szívtől ered, az alábbiakkal segíthetünk. A beteget lefektetjük, és felszólítjuk, emelje kezeit a feje fölé és ott lazán kulcsolja össze. A felemelt kéz megemeli a vállakat, amellyel a mellkas térfogata tágul. Ha egyenletes mély légzés közben lazán tartja magát, a mellkasi szorítás fokozatosan enged, elmúlik.

 

Életmentő köhögés

Hogyan lehet túlélni egy szívrohamot, ha egyedül vagy? Nagyon sok ember lehet egyedül, amikor szívroham éri. Amikor az ember rendetlen szívverést és elgyengülést érez, alig tíz másodperce van addig, amíg elveszti az eszméletét…

Soha se felejtsd el mi a teendő ilyenkor!

Fontos, hogy ne ess pánikba, kezdjél el nagyon erősen és ismételten köhögni! Minden egye köhögés előtt lélegezz mélyet! A köhögés is mély és hosszú legyen, mintha nehéz köpetet akarnál felköhögni… A légzést és a köhögést ismételd megállás nélkül minél gyakrabban, mindaddig, amíg a szíved nem kezd újra normálisan verni, vagy a segítség meg nem érkezik…

A mély lélegzetvételek több oxigént juttatnak a tüdődbe. A köhögéssel járó mozgások, lökések összenyomó impulzusokat adnak a szívedre, és így fenntartják, erősítik a vérkeringésedet, ezáltal a normális szívritmusod visszatérését. Ezzel a módszerrel Te is el tudsz jutni a kórházig…

Nincs szükség magyarázatra ahhoz, hogy itt a rekeszizmod mentett meg…

Az első mondatot úgy is fel lehet tenni, hogyan tudja a melletted lévő társad túlélni a szívrohamot, erre a válasz a köhögés helyett a köhögtetés…

 

Szédülés enyhítése

Ha az agyba, annak a fülben lévő egyensúlyérzékelő szervünkhöz kevés vérellátás jut, szédülés vesz rajtunk erőt. E szédülés enyhítését is szolgálhatja a rekeszizmunk. Kezdjünk köhögni mély lélegzetvételek mellett. Ekkor a vérkeringés fokozódik, amely segíti vérellátás javulását, és ezzel a szédülés enyhülését, megszűnését…

 

Nevetés, sírás imitálása

A nevetés tudvalevőleg jót tesz az egészségünknek, csökkenti, megszűnteti a sztresszes állapotot. Erre szolgál egy kabaré, vagy más humoros előadás, film. A nevetés akkor is hatásos, ha csak imitáljuk: elég egy réges-régi ballépésünket feleleveníteni, máris imitáltuk a nevetést, amely ugyanolyan feszültségoldó hatást vált ki, mintha egy kabarén ülnénk…

De ha sírást imitálunk annak is ugyanolyan jó hatásai vannak…

 

Általános relaxáció

Ha egyszerűen csak relaxálni akarunk, akkor üljünk le egy karosszékbe kényelmesen, engedjük el végtagjainkat, rekeszizmunkat emeljük-süllyesszük tudatosan, de erőlködés nélkül, légzésünkkel szinkronban. A hullámzó hasfal becsukott szem mellett álmosítólag hat, és hamar eljutunk a teljes relaxálódási helyzethez.

 

Téma: Bámulatos szervünk, a rekeszizom

Rekeszizom görcs

Tibor | 2016.11.08

Kedves Július!
Időnként egy-egy hirtelen mozdulatkor begörcsöl a rekeszizmom és várnom kell kb.3-4 percet, mire elmúlik. Refluxom nincs.Főleg autóba való beüléskor fordul elő és nagyon kellemetlen. Vajon mi lehet az oka?

végbélgáz

katinka | 2016.07.01

nemcsak a széklet űritésnél van végbélgáz hanem a napkőzbeni étkezések nassolások után is mi lenne a teendő hogyan lehetne ez elkerűlni mit tegyek

Rekeszsérv

Csaba | 2013.10.13

Kedves Julius,
Rekeszsérvet diagnosztizált a napokban nálam az orvosom.
Azt mondta diónyi és nem kell műteni, gyógyszert írt.
Érdeklődnék, hogy van -e valami torna vagy egyéb módszer, amely segíti a gyógyulást. Egyáltalán, ki lehet -e teljesen gyógyulni?
Köszönettel:
Csaba

Re:Rekeszsérv

Julius | 2013.10.13

Kedves Csaba!

A rekeszsérv a legtöbb esetben nem más, mint a nyelőcsőnek a rekeszizmon való áthaladása feletti kitágulása. Ez általában külön panaszt nem okoz, és sokszor észrevétlen marad.
A rekeszsérv – kivéve a veleszületett speciális formákat, melyek mielőbbi operációt indokolnak(!) – önmagában nem indokol komoly orvosi beavatkozást. Szükség esetén a sérv miatt fellépő panaszok gyógyszeresen legtöbbször jól kontrollálhatók, illetve igen ritkán, szükség esetén az elváltozás műtétileg is orvosolható.
Ezzel a tünettel nagyon sokan együtt élnek egy életen át, kigyógyulás teljesen nemigen van.
Többek között magam is ezzel élek, pantoprazol hatóanyagú gyógyszert szedek folyamatosan, panaszaim nincsenek...

Üdvözlettel: Julius

rekeszizom görcs

Erzsébet | 2013.08.06

Kérem szépen ha van rá lehetőség adjanak tanácsot, hogyan szüntethető meg a rekeszizom görcs, azaz a csuklás.Édesapám már 4 hónapja néhány napos kihagyással állandóan csuklik és most már ha nagyon gyors a csuklás alig kap levegőt. Volt tükrözés, epés refluxot állapítottak meg, de a gyógyszerek nem hatnak, nincs és nem is volt sava.Régebben stroke-ja is volt, de a neurológián sem találtak kórosat. Mindenféle házi praktikával is próbálkoztunk, de semmi nem segít.Most 3Xfél szem Tegrelolt és 3x10 csepp Haloperidolt kap, de ettől is csak 1-1 órára szünetel.

Re:rekeszizom görcs

Julius | 2013.08.26

Kedves Erzsébet!

Napok óta gondolkozom édesapja problémáján.
Meg kell vallanom, hogy a folyamatos csuklás problémájára nincs ma még elegendő tapasztalatunk. Ez azért van így, mert a folyamatos csuklást nem tudjuk imitálni, így az ellenszerét sem tudjuk fizikailag kitapasztalni.

A gyógyszeres kezelés valószínűleg azért nem hatékony, mert a hatás hamar elmúlik, és akkor a csuklás újra kezdődhet.

Mégis, mit tudok ajánlani? Keresse fel az alábbi E-mail címet: drkvcsgyl@gmail.com.

Akkor elküldöm a Gyomortükrözés könnyek elkerülésével c. tanulmányt, amelyben a gyomortükrözéskor fellépő szintén akaratlan rekeszizom mozgást a rekeszizom leszorításával tudjuk megakadályozni.
Hangsúlyozom, hogy ennek a módszernek az alkalmazására a folyamatos csuklás esetére még nincs elég tapasztalat. De mindazonáltal lehetséges, hogy mégis használ.

Bizalmát megköszönve üdvözlettel Julius

Re:Re:rekeszizom görcs

Erzsébet | 2014.09.18

Kedves Julius!
Már több mint egy éve írtam Önnek, tanácsot kérve a szűnni nem akaró csuklás megszüntetésére. Sajnos ez az állapot a mai napig tart édesapámnál. Rövidebb időkre szünetel, majd újból előjön a csuklás. Sajnos amikor már napokig tart ez a görcsös állapot, a végén elfogy az oxigén és fuldoklik. Már vagy 15 féle gyógyszert kipróbáltunk, de semmi nem segít.Kérem szépen küldje meg ezt a tanulmányt, hátha tudjuk a gyakorlatban használni. Nagyon szépen köszönöm.Elküldöm ezt a levelet az e-mail címre is.

Re:Re:Re:rekeszizom görcs

Gergely Tibor | 2014.12.27

Kedves Érdeklődők!
Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy sikeresen gyógyítom a refluxot, székrekedést, puffadást, és a csuklást is.
Kezelési tematikám biztonságos. Manuális fogásokat alkalmazok a hasi szakaszon, ezáltal vérbőséget kapnak a zsigeri szervek.
További információkat olvashat a www.izomgyogyasz.hu lapomon.
Tisztelettel Tibor

Új hozzászólás hozzáadása